Az év első hetében kétszer annyian fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint egy héttel korábban; egy beteg szervezetében pedig kimutatták az influenzavírust - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) honlapján szerdán közzétett legfrissebb jelentésben.

Mint írták, a figyelőszolgálatra kijelölt orvosok által jelentett adatok alapján 2012. január 2. és január 8. között nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma, összesen 6800-an mentek emiatt orvoshoz. Ugyanakkor 2011 első hetéhez viszonyítva feleannyi volt a megbetegedések előfordulási gyakorisága.

Az ország valamennyi közigazgatási területén emelkedett az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága az előző héthez képest, a legtöbbet Pest és Vas megyében, valamint a fővárosban regisztrálták, a legkevesebbet pedig Bács-Kiskun és Nógrád megyében. Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az első naptári héten nem érkezett jelentés - írta az OEK.

Az OEK jelentése szerint a betegek csaknem 11 százaléka volt 14 éven aluli gyermek, több mint 13 százalékuk pedig 60 éven felüli. A betegek több mint 45 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt, csaknem 31 százalékuk pedig a 35-59 évesek korosztályába tartozott.

Az influenzaszezon kezdete óta összesen 362 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az OEK légúti vírus osztályán. Ennek során két embernél influenza A, egynél influenza B, egy embernél RSV okozta fertőzést igazoltak - olvasható az OEK jelentésében.

Darányi Mariann orvos meteorológus az MTI-nek elmondta: egyrészt az év elején tapasztalt enyhe időjárás kedvezett a vírusok szaporodásának, másrészt az emberek enyhe időben hajlamosabbak kevésbé felöltözni, ennek következtében könnyebben megfáznak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa hozzátette: a hét vége felé, a jelenlegi előrejelzések szerint pénteken, ismét viharos széllel hidegfront érkezik, amely jelentősen lehűti a Kárpát-medence időjárását. Az elmúlt napok 11 Celsius fokos, tavaszias időjárásához képest a hétvégén várhatóan csak mínusz 1 és plusz 3 fok között lesz a hőmérséklet. Az előjelzések szerint tartós hidegre kell számítani, amely sem a baktériumok, sem a vírusok - így az influenza - terjedésének nem kedvez. 

Kolosztrum, immunglobulinok

2010.05.22. 02:08

Sokan kimondva, kimondatlanul idegenkednek a kolosztrumtól, mivel attól tartanak, hogy egy idegen állat (szarvasmarha) immunglobulinjai szájon át bevéve valamilyen nem kívánatos mellékhatással járhatnak.

A félelem abból a hitből táplálkozik, hogy az ember és a tehén annyira különbözik egymástól, hogy nyilván ez az immunglobulinjaikban is megmutatkozik.

Kolosztrum, immunglobulinok

Az alapvető tévedés azonban ott van, hogy az ember és a szarvasmarha genetikai állományának több mint 80%-a TELJESEN AZONOS!

De az elmélet helyet nézzük a tényeket. Minden ötezredik ember olyan betegségben szenved, melynek az a lényege, hogy az antitrombin alfa fehérje hiányzik a szervezetéből, ezért ezeknek a betegeknek a vére kórosan alvadékony, és ennek következtében élethosszig tartó véralvadás gátló kezelésre szorulnak.

Ha azonban közülük valaki megbetegszik és műtétre szorul, az alvadás gátló adását fel kell függeszteni és helyette az antitrombin alfa szükségletét infúzióval kell pótolni.

Ezt idáig emberi vérkészítményekből vonták ki, ami nagyon drága és alacsony hatékonyságú eljárás volt.

Kiderült azonban, hogy a kecsketej is tartalmazza az antitrombin alfát, MELYNEK SZERKEZETE HAJSZÁL PONTOSAN MEGEGYEZIK az emberi vérből kivont antitrombin alfával. A különbség csupán annyi, hogy 150 kecskéből álló állomány képes annyi antitrombin alfát termelni, ami egy háromszáz millió lakosságú ország teljes igényét kielégíti.

Az anyagot nem szájon át, hanem infúzióban adják, a készítmény három éve forgalomban van ATryn néven.

Úgyhogy ne tessék félni a kolosztrumtól, mert nincs rá semmi ok. Sőt, ha lenne sertés kolosztrumunk is, akkor a H1N1 influenzától sem kellene félnünk, mert mint tudjuk ez a törzs a sertésekből jött át az emberekbe, de a sertések egyáltalán nem betegek, tehát az ő anitestjeik és kolosztrumuk tökéletesen megvédi őket, és megvédene minket is ez ellen a vírus ellen. A sertések genetikai állománya egyébként még közelebb áll hozzánk, mint a szarvasmarháké.

Hamarosan ennél furább dolgokat is meg kell majd szoknunk.

Ma már pl. dohány növénnyel termeltetik a hepatitis B vírus elleni vakcinát, kanyaró elleni vakcinát termeltetnek salátában, és veszettség elleni vakcinát termeltetnek burgonyában és paradicsomban. Bizonyos rizsfajtákkal pedig anyatej fehérjéket termeltetnek, tehát a colostrum ellenzők véleménye már mosolyt sem érdemel.

A kolosztrum kialakulása az emlősök fejlődésével egyidejű és az idők során folyamatosan alkalmazkodott környezeti körülményeinkhez.

2000 évvel ezelőtt Indiában a kolosztrumot már betegek gyógyítására használták, a kolosztrum fantasztikus tulajdonságai miatt nyilvánították a tehenet szent állattá.

Európában egy 1803-ból származó enciklopédia megerősítette jótékony tulajdonságait. Goethe és Schiller háziorvosa, Dr. Hufeland felismerte a kolosztrum nagyszerű tulajdonságait és használta betegei immunrendszerének megerősítésére. A II. világháború előtt vidéken köztudott volt, hogy betegség esetén a tehenészetekbe küldtek el egy családtagot, hogy megtudakolja, van-e frissen ellett tehén, amely kolosztrumot adhatna.

A colostrum egy olyan speciális étrend-kiegészítő, amely olyan anyagokat tartalmaz, melyek már szinte egyáltalán nem találhatók meg mindennapi étrendünkben. Mivel a születendő borjú a placentán keresztül nem kap immunglobulint a vemhesség folyamán, így az első immunizációt a kolosztrumon keresztül kapja meg. Ez a folyamat a születést követő első órákban átadott nagy mennyiségű immunglobulin és növekedési faktor.

Mero professzor, a finnországi Yvaskyla Egyetemről és egy tudóscsoport a Kiel Egyetemről bebizonyították, hogy a kolosztrum alkotóelemei az emberi bélrendszeren keresztül bejutnak a véráramba. Mivel a kolosztrum alkotóelemeinek szóban forgó DNS szekvenciái az ember és a szarvasmarha esetében azonosak, a kutatók azt is bizonyították, hogy ezek az elemek felszívódnak és hasznosulnak az emberi szervezetben is.

A kolosztrum kortól függetlenül minden ember számára adható. A szervezet meglévő hiányosságait kiküszöböli, az ellenálló képességet növeli és elősegíti a gyógyulási folyamatot.

Az előzőekben említetteket figyelembe véve a kolosztrum növeli a pszichikai és a fizikai teljesítőképességet és hozzájárul az egészséges életmódhoz.

Miért jó a gyerekeknek?

A gyermekek immunrendszerét a sorozatos fertőzések, betegségek természetszerűen legyengíthetik, fertőzéses gócokat hoznak létre. Sok kiskorúnak meglehetősen gyakran, akár heti rendszerességgel gyullad be a torka és ez újabb szövődményekhez vezethet. A hagyományos, tüneti gyógykezelés sok esetben nem segít az újra és újra megbetegedő gyermekeken. A kolosztrumot szedő gyerekek viszont ellenállóbbak lehetnek a fertőzésekkel szemben.

Telomeráz – „az örök” fiatalság forrása

A colostrum nem csak a fiatalok immunerősítésében játszik jelentős szerepet, az utóbbi években egyre többet hallani a telomeráz enzimről, amelyet szakemberek az „örök élet enzimjének” is neveznek.

A telomeráz enzim feladata az, hogy a sejtosztódás után a kromoszómavégződéseket helyreállítsa és meghosszabbítsa, így késleltetve az elkerülhetetlen sejthalált. A colostrum az egyetlen ismert anyag, amely tartalmazza a telomeráz enzimet. Ez azonban egyedül a folyékony kolosztrum termékben található meg.

Herpesz vírus vs. colostrum

A kolosztrum nagy mennyiségű laktoferrint tartalmaz, melyről tudjuk, hogy a vírusokat elpusztítja. A colostrum kedvező hatással bír herpesz esetén. Ilyenkor külsőleg és belsőleg is használjuk. Bő nemzetközi szakirodalom foglalkozik a herpesz vírus elleni jótékony hatásával.

Néhány szakvélemény nemzetközi kiadványokból:

A colostrum olyan vírus ellenes antitestet tartalmaz, amely virális kórokozókat támad meg. A colostrumban vírusellenes hatóanyagok széles skáláját találtuk meg. Ez a tanulmány az Amerikai Egyesült Államok Központi Fertőzéskutató Intézetében, Atlantában, Georgia Államban készült (CDC)

- Dr.E.L. Palmer, et.al.;Journal of Medical Virolog

A colostrum aspecifikus gátlótesteket tartalmaz, amelyek a felső légúti betegségek széles skálája, különösen az Influenza vírus ellen védelmet nyújtanak. A colostrumot a szakirodalom főleg az Ázsiából származó Influenza vírus ellen kifejtett különleges hatásáért méltatja, amely állati/emberi mutációból keletkezett.

- Dr.Shortridge, et.al.; Journal of Tropical Pediatrics

Humán klinikai tanulmány: A tehéntől származó és orálisan szedhető colostrumban található immunfaktorok hatásosak a bélrendszerben található betegséget okozó organizmusok ellen. A tehén colostrumában található immunglobulinok szedése új lehetőséget kínál a (vírus és bakteriális) antigének által okozott bélrendszeri megbetegedések passzív immunizációjára.

- Dr. R. McClead, et.al;Pediatrics Research

Csak a colostrumban található retinsav bizonyult hatékonynak és redukálta a Herpesz vírus kolonizációját. Teljes gyógyulás nem volt megfigyelhető, azonban a retinsav hatásosan redukálja a vírusszámot (100-10000 víruskópia/ml plazma). Ilyen vírusszám mellett már a szervezet immunrendszere is képes megakadályozni a tünetek megjelenését.

- Dr. Charles Isaacs, et.al.;Experimental Biology, Science

Klinikai tanulmányok igazolták, hogy a tehénből származó colostrum immunglobulin tartalma gátolhatja az allergiás folyamatok kialakulását, illetve csökkenthetik az allergiás reakciókat.

- Drs. Tortora, Funke & Cast, Microbiology
 

Meghülés?

2010.05.14. 01:55

A meghűlés kifejezés félrevezető. A gyermeket a meghűléstől féltő szülők sokszor túlságosan befűtenek a szobában, márpedig pont ezzel veszélyeztetik a nyálkahártyákat. Ezek főként a száraz levegőjű szobában válnak érzékennyé, s ha azután a gyerekkel sétálni megyünk, teljesen védtelen lesz a kórokozókkal szemben. Ügyelni kell tehát mérsékelt fűtésre, párásításra.

http://www.peterspaplan.hu/galeria/images/hofeherke.jpgÉjszaka is inkább hűvösebb (16-18 °C) legyen a szobában, mint túl meleg. Ha viszont már sikerült összeszedni a megfázást, az egyenletes párás meleg jobban segít. Nem szabad megfeledkezni azonban az időnkénti szellőztetésről sem.
Szellőztetés idejére a beteg vonuljon a lakás másik helyiségébe, és akkor menjen csak vissza, ha a szoba levegője ismét kellemes meleg. Az orr ki- és bedugulása a legjobb "műszer" a megfelelő hőmérséklet mérésére.
 

Sertésinfluenza 1976-ban?

2010.05.10. 02:03

Egyesült Államok, 1976.

1976. február 5-én Fort Dixben egy újonc katona arra panaszkodott, hogy fáradt és gyenge. A következő nap meghalt és később négy társa is kórházba került. Két héttel a katona halála után egészségügyi tisztviselők azt jelentették be, hogy a halálesetet sertésinfluenza okozta és egy ahhoz hasonló törzsről van szó, amely az 1918-as világjárványt okozta. Ez nagy riadalmat okozott és az egészségügyi kormányzat hivatalnokai sürgettek, hogy Gerald Ford elnök határozzon minden amerikai beoltásáról a vírus ellen. Az oltási program késedelmesen haladt, de mire felhagytak vele, a népesség 24 százaléka megkapta az oltást.

A történethez hozzátartozik, hogy a Guillain-Barré szindróma mintegy 500 esetét – és a súlyos tüdőkomplikációk miatt bekövetkező 25 halálesetet – valószínűleg a vakcinára való immunpatológiai reakció okozta. A szindrómával más influenza-vakcinákat nem hoztak összefüggésbe.