Tévhitek, melyeknek van némi alapja

1. A (sertés)influenza az erős immunrendszerű embereket nem betegíti meg.

Talán a legveszélyesebb "komoly" tévhit. A fertőző betegségekre, amilyen például bármilyen influenza, mindenki fogékony. Az persze igaz, hogy a leromlott állapotú emberek  könnyebben elkaphatnak egy-egy kórságot, de ez nem jelenti azt, hogy aki egészséges (vagy annak érzi magát), az nincs kitéve a veszélynek. 

2. A fertőzés védőoltás nélkül is kivédhető - vitaminokkal.

A képzeletbeli dobogón ez foglalja el a komoly tévhitek listájának 2. helyét. A különböző vitaminok (pl. C-vitamin) természetesen fontosak az immunrendszer szempontjából, de nem adnak olyan különleges védettséget, ami kifejezetten egy fertőző betegség ellen irányulna. Ugyanígy a homeopátiás szerek sem előzik meg a bajt.

3. A védőoltás nem hatásos.

A 3. helyezést elért komoly tévhit. A Magyarországon hozzáférhető oltás ugyanazzal a technológiával készül, mint az ezt megelőző években a szezonális vírus elleni oltások - miért pont most lenne hatástalan? Ennyi erővel az összes létező oltás hatásosságát meg lehetne kérdőjelezni...

4. A sertésinfluenza nem halálos betegség.

De, az. Ugyanannyira veszélyes, mint a szezonális influenza. A szakértők vitatkozhatnak a halálozási arányon, de a veszélyt senki sem zárhatja ki. 

5. A sertésinfluenzát gyógyszerekkel azonnal meg lehet szüntetni.

Ilyen általánosan ez sem igaz. Valóban léteznek vírusellenes szerek (pl. Tamiflu, Relenza), de ezekről maguk a gyártók sem állítják, hogy "elfújják" az influenzát, csupán azt, hogy lerövidítik a betegség lefolyását és enyhítik a tüneteket.

6. Ha maszkot viselek az arcom előtt, nem kaphatom el az influenzát.

Talán ennek a tévhitnek van a legtöbb valóságalapja, de sajnos önmagában ez sem elég. Az alapvető higiéniai szabályok betartásával (pl. papír zsebkendő használata köhögés, tüsszentés esetén), vagy a maszk hordásával csökkenthető a fertőzés valószínűsége, de teljesen nem zárható ki.

7. A védőoltás veszélyes, sok a mellékhatása, szövődménye.

Sokakat ez a tévhit tántorít el attól, hogy beoltassák magukat vagy gyermeküket. Minden oltás után fellép ún. oltási reakció (pl. bőrpír, fájdalom az oltás helyén, hőemelkedés), ezt a szervezet normális válaszaként kell tekinteni. Ritkábban előfordulhatnak komolyabb tünetek (pl. fejfájás, magasabb láz, ízületi fájdalom), de semmi több, halálos szövődményről még senki nem számolt be. Sokan az ún. Guillan-Barré szindrómával példálóznak, amely idegek bénulásával járó átmeneti állapot - ennek valószínűségét a szakemberek 1 eset / 1 000 000 oltásra becsülik.

8. Elég a szezonális oltást megkapnom, az is véd a sertésinfluenza ellen.

Sajnos ez egészen egyszerűen nem igaz. Valamennyi védettséget valóban jelenthet a "hagyományos" influenzaoltás, de az új változat ellen csak az arra való vakcina véd, ugyanis a szezonális elleni oltóanyagban az a vírustörzs nincs benne, amely a sertésinfluenzát okozza.

9. Ha már voltam influenzás, nem kaphatom el a H1N1-et.

Léteznek olyan fertőző betegségek, amelyek átvészelése életre szóló védettséget ad, sajnos azonban az influenza nem tartozik közéjük. Az influenzavírus ugyanis évről évre képes megváltoztatni a génállományát. Fokozottan igaz ez a H1N1-re: ez a törzs ugyanis igen nagymértékben tér el a korábbi évek kórokozóitól.

10. A terhes anyáknak veszélyes lehet a védőoltás.

Az áldott állapotban lévő hölgyek immunrendszere magzatuk miatt valóban eleve nagyobb terhelésnek van kitéve. Ám épp ez az az indok, amely miatt ők és születendő gyermekük sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, ha H1N1-vírussal találkoznak, mint a nem terhes nők, vagy a férfiak. A hazánkban forgalmazott vakcinát a szakemberek a terheseknek is ajánlják, többek között azért is, mert a születendő gyermeket akár féléves koráig is védheti a betegségtől.

11. Az oltottak is megbetegedhetnek influenzában.

A kijelentés önmagában igaz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az oltás nem hatásos, ugyanis 100-ból 70-80 megbetegedést kivéd. Sajnos nincs olyan oltás, amely bármilyen fertőző betegség ellen 100 százalékos védettséget nyújtana. Akik viszont a védőoltás ellenére mégis influenzásak lesznek, azoknál enyhébb lefolyású lesz a megbetegedés. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hegynegy.blog.hu/api/trackback/id/tr331576216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.